Dit is New York

Vliegvelden (Airports) New York

Vliegveld Airport New York

New York heeft drie gote vliegvelden, en miljoenen mensen maken hier gebruik van per jaar. De drie grote vliegvelden zijn het John F. Kennedy International Airport (JFK) dat ligt in Queens en biedt voornamelijk internationale vluchten. LaGuardia Airport (LGA) ligt ook in Queens en daar landen en vertrekken voornamelijk binnenlandse vluchten, dus als je ergens uit de Verenigde Staten naar New York vliegt is de kans groot dat je op dit vliegveld vliegt. Het derde grote vliegveld is Newark International Airport (EWR). Dit vliegveld ligt in New Jersey en er zijn zowel binnenlandse als internationale vluchten.

JFK 

Het grootste vliegveld van New York is John F Kennedy (JFK). Dit vliegveld ligt ten zuidoosten van Manhattan. Hier vandaan vertrekken en landen de meeste internationale vluchten, zoals ook de Nederlandse. 

Reizen tussen Manhattan en JFK

Je kunt natuurlijk de beroemde gele taxi nemen bij de taxi stand bij het vliegveld. Voor dit vervoer is een vaste prijs van $52 (hier komt nog tol bij van $5,50 en fooi). 

Een andere (de goedkoopste) optie is de AirportTrain en Metro. De AirTrain is een makkelijke manier van reizen en verbindt het vliegveld met de metro en bussen in de stad. Dit is een goedkopere manier dan te reizen met de taxi. De AirTrain maakt frequent stops overal rond het vliegveld, bij terminals, parkeerplaatsen, hotel shuttles en plekken waar je auto's kunt huren. Het is gratis om met de AirTrain rond het vliegveld te reizen. Van het vliegveld naar Manhattan kost wel geld. Wil je bijvoorbeeld naar Midtown Manhattan dan kost dit $7,50 ($5 voor de AirTrain en $2,50 voor de metro) en het duurt ongeveer 50 minuten. De verbinding is dan met metrolijn E bij Jamaica Station. Je kunt ook naar Lower Manhattan naar HOward Beach Station waarbij de verbinding met metrolijn A is. 

Een derde optie is het boeken van een shuttle-transfer

LaGuardia

LaGuardia is het kleinste vliegveld van New York en ligt ten noorden van Manhattan. Er zijn vier terminals. Vaak kom je op dit vliegveld aan als je een binnenlandse vlucht hebt gehad. 

Reizen tussen Manhattan en LaGuardia 

Ook hier kun je natuurlijk de taxi nemen. Er is geen vaste prijs, de prijs ligt tussen de $25-$40, afhankelijk van de exacte bestemming. Daar bovenop komt nog geld voor tol en fooi. 

Een andere manier is met een busservice. De M60 bus gaat van de terminals van LaGuardia via Astoria Blvd in Queens naar West 106 Street en Broadway in Manhattan. Er is een verbinding met de N en Q metro bij Hoyt Avenue/31st Street en de trein 4, 5 en 6 bij Lexington Avenue. 
Voor een verbinding tussen LaGuardia en Midtown Manhattan, neem de Q70 Limited of Q47 bussen. Er is een verbinding met de E, F, M, R en 7 treinen op het metronetwerk bij Roosevelt Avenue/74th Street. De prijs voor de bus is $2,50 met de MetroCard of gepast contant geld (of $2,75 als bij de kaartverkoopmachine een Single Ride ticket wordt aangeschaft). Er zijn verkoopmachines bij de meeste terminals op het vliegveld. 

Newark International Airport

Newark vliegveld ligt tussen Newark en Elizabeth ten westen van Manhattan. Er zijn drie terminals op dit vliegveld. Het is een vliegveld met moderne facailiteiten. 

Reizen tussen Manhattan en Newark

Allereerst is er weer de taxi. De prijs naar de stad ligt tussen de $50-$70 afhankelijk van de bestemming. 

Een andere optie is de AirTrain. Dit kost $5,50 per rit. Het duurt 30-40 minuten om in Midtown Manhattan te komen met de AirTrain. 

Een derde optie is de Newark Airport Express bus, die rijdt tussen het vliegveld en de stad. De prijs is $16 voor een enkele rit of $28 voor een retour, en de bussen rijden ieder kwartier. De stops van de bus zijn bij Grand Central Station (41st Street en Lexingtion avenue), Bryant Park (42nd Street en 5th Avenue) en Port Authority Bus Terminal (41s Street tussen 8th en 9th Avenue). De bus stopt op het Newark Vliegveld op Level 1 bij terminal A, terminal B en terminal C. 

Share this page