Dit is New York

Chrysler Building

Chrysler Building New York

De bouw van het Chrysler Building, dat staat in de wijk Manhattan in New York, is voltooid in 1930. Het gebouw heeft 77 verdiepingen en is maarliefst 319 meter hoog. Het is op dit moment vierde op de lijst van hoogste gebouwen in New York (na One World Trade CenterEmpire State Building en Bank of America Tower). 

Projectontwikkelaar William Reynolds wile het hoogste gebouw ter wereld realiseren. Hij nam architect William Van Alen aan voor het ontwerp van het gebouw. Het officiële ontwerp werd door Alen in 1928 gepubliceerd en omvatte een koepel op de bovenste verdieping. Het ontwerp werd verkocht aan Walter Chrysler. 

De sloop van het gebouw dat op de plek stond waar Chrysler Building moest komen, begon in 1928. De fundering van het gebebouw werd voltooid in 1929, waarna de stalen structuur werd gebouwd. De bouw groeide met maarliefst vier verdiepingen per week. 

Omdat er aan het eind van de jaren twintig een wedstrijd gaande was in New York om het hoogste gebouw te creëren, werd er een spits op het gebouw gezet, zodat het hoger werd. In augustus 1930 was de bouw voltooid en was het gebouw het hoogste ter wereld. In 1931 nam echter de Empire State Building deze plaats in. In 1976 werd het gebouw een National Historic Landmark.

Als je het gebouw bezoekt kun je het van buitenaf bekijken of de lobby in gaan, maar je kunt niet omhoog. 

Share this page